Een ander jongetje

20180920_140955
Opperste concentratie, zijn tong steekt een stukje uit zijn mond en met de pincetgreep die we al jaren tevergeefs hebben geoefend pakt hij de mini blokjes vast en stapelt ze op elkaar. Wat ik eigenlijk niet meer had verwacht is plotseling toch gebeurt. We zijn aangekomen bij het lego tijdperk.

Jaren hebben we kastelen, bruggen en gebouwen gebouwd met de grotere blokken van de duplo omdat de fijne motoriek gewoon niet goed genoeg was voor de mini blokjes en, wanneer hij er ergens anders eens mee speelde, vooral voor heel veel frustratie zorgde. Het schuiven van de grote duplo blokken met zijn vuist of met vlakke hand op de plaat totdat ze erop vast klikten was dé manier om steden te bouwen. De combinatie van zijn slechte zicht, minimale spanningsboog en fijne motoriek waren dan ook niet echt de ideale ingredienten voor dit stukje spelontwikkeling.  Het resulteerde meestal in aardig wat explosies en ontploffingen waarbij de blokjes en onderplaten door de hele ruimte vlogen.

Maar afgelopen weekend viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Wessel kreeg van mijn vriendinnetje een verlaat verjaardagscadeautje. Een pakketje met Minecraft lego. Helemaal in zijn nopjes natuurlijk want de kleine man is helemaal in het Minecraft gebeuren. Wat hij precies zo leuk vind aan de vierkante blokjeswereld met de meest afschuwelijke namen als zombiegrot of onderwereldportaal weet ik niet precies. Maar dat zijn koppie oplicht en straalt wanneer hij, wat dan ook ziet wat ermee te maken heeft, is een feit waar ik niet omheen kan. Zo kreeg van ons al een verjaardagstaart, een trui en zelfs een vreselijk wrijf t-shirt (je kent ze vast wel, met van die pailetten die de hele dag van afbeelding veranderen doordat hij er niet vanaf kan blijven).

Je kunt je dus voorstellen dat ik vrij huiverig was over die miniblokjes en onderdeeltjes, ik zag alles namelijk al door de lucht vliegen wanneer de frustratie weer te groot zou worden en ik er op mijn knieën achteraan kon kruipen om alles bij elkaar te houden. Maar hoewel de zakjes direct opengescheurd werden en ik meteen op zoek ging naar een verzamelbak, ging het bouwen eigenlijk boven verwachting goed. Vol geduld, aandacht en precisie hebben we samen ruim een uur gedaan over de bouw van de zombiegrot. Stapje voor stapje, bladzijde na bladzijde en blokje na blokje.

Opnieuw werd me duidelijk hoe hij verbazingwekkend snel hij gegroeid is afgelopen paar maanden. In zijn concentratie, geduld en zelfs het vermogen om zichzelf te herpakken wanneer het even niet lukt. Zoals de juf het van de week al zei op de ouderavond, ‘Het lijkt wel alsof we na de vakantie een heel ander jongetje terug hebben gekregen in de klas’. Zal het dan toch allemaal te maken hebben met de verandering van een negenjarige in een tiener? Ik ben al wel heel erg benieuwd of mijn tiener dan ook het rotsvaste geloof in de sint dit jaar kwijt raakt…of zal hij nu stiekem hopen op nog meer pakketjes Minecraft lego die meekomen vanuit Spanje? Ik hoop het eigenlijk nog wel want ineens gaan het wel heel hard en vliegen we van de duploblokken naar de legowereld.

 

2 gedachtes over “Een ander jongetje

 1. Beste Wiarda
  Ik las op de site van Lotje en Co dat je ermee gaat stoppen. Ik snap dat als je zoveel negatieve en nare reacties krijgt niet meer door wilt gaan. Ik lees je blogs met veel plezier en respect en haalde er veel steun uit. Ik ga je verhalen missen…
  Heel veel sterkte, wijsheid en liefde voor nu en de toekomst.
  Reinanke

  Like

  • Hoi Reinanke,
   Dank je wel voor je lieve bericht! Hoewel ik stop als vaste blogger bij Lotje blijf ik op mijn eigen site gewoon doorschrijven. (Misschien iets minder frequent maar dat mag vast de pret niet drukken). Maar je kunt dus, als je dat wilt, de verhalen gewoon hier door blijven lezen..Want saai is het hier nooit en we blijven een bijzonder leventje houden!
   Hopelijk blijven onze verhalen je raken in (h)erkenning. Veel leesplezier!
   Warme groet Wiarda

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s