Energieslurpers

light-creative-abstract-colorful
Weer in ritmes komen en overgangen zijn lastige dingen. En niet alleen voor Wessel maar net zo zeer voor mij. Het duurt namelijk voor ons een behoorlijke tijd langer voordat we aan dingen gewend zijn, ons brein is ingesteld op iets nieuws. Bij iedere verandering hebben we merkbaar moeite om dit weer een nieuw plekje te geven en slurpt dit onze energie weg.

Sinds mijn hersentumor en de gevolgen die ik ondervind van de NAH zijn er namelijk voor mij ook een hoop dingen veranderd. Voor de buitenwereld niet altijd even zichtbaar. Eigenlijk net als bij mijn kind. In wezen kijk ik nu gedeeltelijk door de ogen van mijn zoon en is daarmee mijn begrip naar zijn ogenschijnlijk onzichtbare handicaps zo veel groter geworden en ook aan de buitenwereld iets makkelijker uit te leggen.

Zijn verstoorde prikkelverwerking bijvoorbeeld was voor mij altijd lastig voor te stellen. Wanneer je het zelf niet ervaart weet je gewoon niet wat het inhoud en hoezeer het je hele systeem beïnvloed. Hoeveel energie het vreet om de, voor anderen normale, dagelijkse dingen te kunnen doen. De batterij die nooit meer volledig oplaad maar ergens op 40% blijft steken terwijl er wel de hele dag door bepaalde dingen van je verwacht word.

Een tijd geleden heb ik gelezen over de lepeltjestheorie. Een manier om aan iemand uit te leggen wat een chronische ziekte of beperking met je doet. Je hebt op een dag een aantal lepels ter beschikking en bij elke activiteit lever je één, of een aantal lepels in. Afhankelijk van de intensiteit van de bezigheid. Gewoon de simpelste dingen waar gezonde mensen niet eens besef van hebben dat het energie kost. Opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, een (telefoon)gesprekje, boodschappen doen. Want besef je je weleens hoeveel geluiden en geuren je moet verwerken bij alleen het boodschappen doen al? Piepjes van de kassa, door elkaar pratende mensen, de muziek die in bijna iedere winkel luid aanstaat, de verschillende geuren van al die verschillende mensen en afdelingen.

Brainoverload, ongefilterd komt alles binnen en het zijn gewoon ware energieslurpers. Vaak ben je halverwege de ochtend zelfs al door je dagelijkse hoeveelheid lepeltjes heen. En die extra lepetjes kun je niet zomaar toevoegen of zelfs maar opsparen. Ze zijn er gewoonweg niet. En dan heb ik het nog niet eens over alle niet te plannen of onverwachte gebeurtenissen op een dag. Hoe dan ook, je moet wel gewoon door tot het einde van de dag. Compleet gedraineerd…

Dat je dan geen extra input meer kunt verwerken is dan helemaal niet zo gek. Dat je soms gillend weg wilt rennen en je het liefst van alles en iedereen af wilt sluiten vind ik ook allang niet vreemd meer. Dat je boos en kortaf word op iedereen die ook nog van alles van je verwacht terwijl je emmertje al compleet overstroomt, niet meer dan logisch. En wanneer je daar bovenop dan ook nog een extra energieslurpers hebt in de vorm van pijn, concentratie en aandachtsstoornissen kun je niet anders dan exploderen.

Ik zie het bij mezelf gebeuren en ik zie het bij mijn kind. Maar elke dag opnieuw doen we ons uiterste best om het maximale uit de dag te halen. Een weloverwogen subtiele balans te houden tussen in- en ontspanning. Soms gaat het goed, en soms ook niet. Maar ook dat mag, ik heb er inmiddels alle begrip voor dat je niet alles op je bordje kunt hebben. Niet tot in het oneindige door kunt gaan en soms hulp in moet schakelen om verder te kunnen komen. Niets om je voor te hoeven schamen, we hebben allemaal ons breekpunt.

En zo zitten we dan weer, compleet leegezogen aan het einde van de eerste schoolweek. Wessel van de omschakeling op school en op de woongroep en ik van de veranderingen en regeldingen thuis. Ik ben benieuwd of de ontlading in de vorm van een explosie naar boven komt dit weekend of dat we een manier kunnen bedenken om juist weer een beetje op te kunnen laden samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s