Zo relaxed kan het dus ook…

Vakantie 2018
Het zijn de laatste dagen van de vakantie en zo relaxed als we erin zijn gegaan komen we er ook weer uit. Voor het eerst eigenlijk want deze vakantie was het, op een enkele slechte dag na, gewoon vrolijk, gezellig en ontspannen.

Ondanks het veranderde ritme, de toch net iets andere dagindeling en de chillmodus van de vakantie ging het wonderbaarlijk goed. De groei die Wessel het afgelopen jaar opnieuw heeft doorgemaakt heeft daar zeker in bijgedragen. Want hij is niet alleen in centimeters gegroeid. Zijn gedrag is haast niet meer te vergelijken met dat van vorig jaar. De manieren die hij zelf al toepast wanneer er onrust of teveel prikkels zijn is echt verbazingwekkend. Hij loopt even uit de drukte wanneer hij aanvoelt dat het hem teveel is of zegt gewoon dat hij er klaar mee is. Hij zoekt zelf zijn rustmomentjes en ontspanning. Soms is de ontlading met een enkele schop ergens tegenaan gewoon al genoeg terwijl dit vorig jaar toch echt wel in buien van minimaal een uur of meer op moesten lossen.

Maar ook wij hebben het afgelopen jaar stapjes gezet, het lezen van Wessel zijn gedrag en signalen is soms zo moeilijk dat je zelf continu moet meeschakelen in zijn ritme en behoeften. De cursus Heijkoop die ik mee heb mogen volgen met Wessel zijn begeleiders heeft er bij mij zeker toe bijgedragen om nóg beter te kijken naar de allerkleinste signalen. Hem vervolgens handvatten aan kunnen reiken om zijn gevoelens en onrust onder woorden te kunnen brengen. Uitgestelde aandacht opbouwen om zijn concentratie en aandacht te vergroten. Piepkleine stapjes met zichtbaar enorme vooruitgang!

Het bijstellen, of loslaten, van mijn eigen verwachtingen of dingen die ik naar mijn gevoel móet doen is waarschijnlijk ook een van de redenen dat het wat relaxter was. Want wanneer ik ontspannen en relaxed ben is Wessel dat automatisch ook. Hij heeft namelijk een feilloze intuïtie en spiegelt mijn emoties als geen ander. Dit jaar dus ook geen druk van mij om hem te overspoelen met ervaringen. We hebben echt een paar hele leuke uitstapjes gemaakt, niet omdat ik dat zo nodig vond maar alleen die dingen die Wessel graag wilde doen. Dagjes naar de zee, dierentuin, pretpark, zeemuseum, dinopark, bowlen, uit eten in een sjiek restaurant, het was bijna allemaal een groot succes. En juist omdat er geen druk lag was het zo ontspannen. Een hele duidelijke les voor mij in ieder geval.

De Opa en Oma dagen op de zaterdag waren ook al zo leuk. Zoals ze zelf al aangaven: “Hest er gain kind aan”. Natuurlijk moet je het vliegensvlugge ventje in de gaten houden en zijn museumbezoekjes niet aan Wessel besteed, binnen tien minuten sta je weer buiten. Want geduld om ergens stil te staan en naar te kijken heeft gewoon echt niet. Hij moet iets te doen hebben. Ergens op klimmen of klauteren, lekker vies worden met zand en water of gewoon ontspannen in een zwembad of ballenbak. En net als Wessel hebben Opa en Oma er dus ook van genoten.

Maar maandag begint school weer. We zijn druk bezig met het knutselen van de vakantiedoos, een soort kijkdoos met allerlei herinneringen aan en van de vakantie. Zand en schelpen meegenomen van de zee (de gevonden kwal mocht er van mij overigens niet in;-)) en beplakt met foto’s van alle uitstapjes. Zo kan hij op school met zijn klasgenootjes laten zien wat hij allemaal heeft beleefd en daar op deze manier ook nog over napraten en aan terugdenken. Nieuwe klas samenstelling, een andere juf en een ander lokaal. Hopelijk gaat de omschakeling net zo goed als in de vakantie en groeit hij weer net zo hard als afgelopen jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s