“Mag ik een nieuw oog?”

DSC_2385a
“Mag ik een nieuw oog”? Door deze vraag neemt mijn planning van deze week ineens een hele andere wending. Een kijkje in de klas dag, een extra margedag van school, een bezoek aan de audioloog voor het aanmeten van Wessel zijn hoortoestel leek me wel voldoende. Toch liep het toch weer eens anders.

Naast deze bezoekjes moesten we gisteren plots met spoed naar het ziekenhuis. Met Wessel. Een telefoontje van zijn woongroep zorgde voor spontane lichtelijke paniek. Wessel vertelde namelijk dat zijn oog het niet meer deed. Hij kon niets zien met zijn linkeroog, kon zijn medebewoonster niet zien en vroeg de begeleiding “Mag ik een nieuw oog?”. Niets te zien in zijn oog dus maar proberen op school, wel met de mededeling of ze het tot de pauze aan wilden zien om te kijken of er verbetering zou komen.

Net voor elven ging hier de telefoon, de Libelle. Met het bovenstaande verhaal en dat hij dus ook op school hetzelfde aangaf. Er klopt iets niet. Mijn haren staan recht overeind want gezien mijn opleiding tot opticien en oogkundige achtergrond in combinatie met zijn hoge brilsterkte, slechtziendheid en toch al kwetsbare ogen ben ik bang dat er iets vreselijk mis is. Ik bel meteen de oogarts waar hij onder controle staat in Stadskanaal. Ze heeft spreekuur en is niet bereikbaar, ze zal de oogarts terug laten bellen. Ik leg me er natuurlijk niet bij neer en spreek mijn vermoeden uit dat er wel eens sprake van netvliesloslating zou kunnen zijn en dat we dus snel actie zouden moeten ondernemen. Ze gaat toch maar direct overleggen. In word per ongeluk weggedrukt en wanneer ik nog een keer wil proberen gaat ineens mijn mobiel. De oogarts.

Race tegen de klok
We overleggen snel en duidelijk is dat hij direct gezien moet worden. Aangezien hij in Haren is en ik in Bellingwolde is in het gunstigste geval de reistijd al minimaal drie kwartier. Ze gaat meteen in overleg bij een collega in het UMCG of hij daar terecht kan, dat is namelijk maar een kwartier vanaf Haren. Ik stap in de auto en race naar Haren, onderweg laat ze me weten waar ik terecht kan maar dan ben ik in ieder geval al op weg. Binnen tien minuten hoor ik dat er op ons gewacht word in het UMCG.

Ik haal Wessel op uit de klas en doe in de auto snel zelf een paar testjes. Hij ziet me echt niet als ik zijn, nog redelijk goede oog, dicht doe. Ai…echt serieus dus. We zijn gelukkig snel in het UMCG en rennen bijna naar de poli oogheelkunde. Bij de balie om 12:15 hoor ik dat de artsen pauze hebben en dat we maar even moeten wachten. Nee toch…het is niet waar! Wel dus, met een lijstje mogen we plaatsnemen in de wachtkamer. In codetaal staat op het onderaan het briefje 13:10, dus betekent bijna een uur wachten. Ik hoop maar dat hij het volhoud. Hij wandelt wat heen en weer tussen speelhoek en relaxstoelen met veel knopjes en ik laat hem maar even. Hij heeft honger en wil eten, dat mag niet want als er spoed is moet hij geopereerd worden en dus zo nuchter mogelijk.
Met de belofte op wat lekkers als we klaar zijn is het goed.

Oorzaak onbekend
We worden om 13:25 eindelijk opgeroepen. Na veel testjes blijkt hij echt niet te zien, hij krijgt druppels om beter in zijn oog te kijken en we mogen weer een half uur wachten tot deze zijn ingewerkt. hij blijft goed meewerken en ik denk dat het vooruitzicht op wat lekkers mee helpt. Er komen extra collega’s bij en het is duidelijk. Er zit een bloeding in zijn oog. Waar deze vandaan komt is nog onduidelijk want ze kunnen het netvlies niet goed in kaart krijgen doordat het bloed ervoor zit. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, maar meestal komt het door een trauma aan het oog. Wanneer ik aangeef dat hij zelfverwondend gedrag laat zien valt het kwartje. Het kan komen daardat hij zichzelf heeft geslagen, te hard in zijn oog heeft gedrukt, te hard ergens tegen aan heeft gebonkt of doordat door verhoging van druk een bloedvat is geknapt.

Na de laatste onderzoekjes is hij zo moe dat hij spontaan in slaap valt in de onderzoeksstoel. Hij is in ieder geval relaxed dus en zo kunnen we mooi even bespreken wat we nu verder moeten en kunnen doen.

Rust in een onrustig lijfje
Het is goed dat we zijn gekomen en dat het team zo snel actie heeft ondernomen. Vrijdag moeten we weer naar het ziekhuis om te kijken of er verbetering is gekomen in zijn zicht. Komt er een specialist die nogmaals een echo gaat maken en kunnen we nu niet anders dan afwachten. Wel moet hij rustig aan doen in de tussentijd. Niet wild, niet springen, zwemmen of andere inspanning en geen hoge druk. Dat betekent dus maar even geen school, de regie in eigen handen nemen en thuis goed observeren. Sowieso wil ik mijn kind het liefst gewoon thuis hebben als hij ziek is. Mijn eigen rust staat dan ver op de achtergrond, als het mijn kind maar goed gaat. Dat komt later wel weer.

We zitten nu maar samen te netflixen en ik geef voor heel eventjes toe aan zijn eisen om de rust zo veel mogelijk te bewaren. Rust in een onrustig lijf en hoofd is in Wessel zijn geval extreem lastig. Toch neem ik liever het zekere voor het onzekere. Maar ikzelf blijf met een onrustig gevoel zitten, komt het wel weer goed, zal hij toch weer iets kunnen zien, had ik eerder iets kunnen doen als hij thuis was geweest? We zullen af moeten wachten hopen op het beste, maar dat ellendige schuldgevoel…..

Een gedachte over ““Mag ik een nieuw oog?”

  1. Pingback: “Luid en Duidelijk” – Welkom bij De Kniezebietertjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s