Pelgrimeren….is leren.

DSC_6621
Wanneer je het woord googelt kom je op het volgende uit: “Pelgrimeren, een manier om je grenzen te verleggen.” Wat in het begin een beetje zweverig leek werd al snel een nieuwe uitdaging met mezelf. De mens reist namelijk al vanaf het begin van zijn bestaan, toen er nog geen andere manieren van transport mogelijk was, waren we aangewezen op onze eigen benenwagen. De enige manier om je te kunnen verplaatsen. Wie reist treedt buiten zijn eigen wereldje en wie buiten zijn eigen wereldje treedt ziet andere werelden. Als mens groei je door te reizen en met regelmaat geeft het een verhelderende kijk op onze omgeving. Je leert zien dat er meer is in de wereld dan alleen het leven dat je zelf leid. Je leert andere landschappen kennen, andere gewoontes, andere kleuren en geuren kennen, kortom, je vergroot je eigen wereldje door te reizen.

Voor reizen hoef je overigens niet (ver) weg gaan te zijn. Je kunt ook reizen in jezelf, met meditatie of mindfullness kun je in gedachten en dromen jezelf buiten je bestaande wereld plaatsen. Door het lezen van boeken kom je terecht in de wereld die een schrijver voor je heeft gecreëerd en ook door het luisteren van muziek kun je in gedachten de meest prachtige reizen ondernemen zonder uit je stoel te hoeven komen. Allemaal methodes en toepassingen om dichterbij jezelf te komen en die ik met regelmaat toepas.

Pelgrimeren is dus eigenlijk niets meer of minder dan een tocht naar een plek van spiritueel belang, met de bedoeling inzichten te krijgen in je eigen denken en handelen. Om je plaats binnen de maatschappij en de wereld waarin je leeft met afstand te kunnen bekijken. Niet het einddoel, maar de weg ernaar toe is het belangrijkste. Eigenlijk kende ik het woord pelgrimeren alleen maar vanuit de gelovige tradities. Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. De voorstelling die ik had klopte totaal niet met de realiteit van nu. Het zijn namelijk niet alleen maar gelovigen, zwevers of pensionado’s die deze manier van reizen hebben ontdekt.

Begin deze maand hebben mijn tante en ik voor het eerste een Pelgrimstocht gelopen in Groningen. Van het bestaan van deze tocht wist ik tot voor kort niets en dat het niets zou zijn voor de jongere of religieloze garde onder ons was dus ook een vooroordeel. Met een paar steekwoorden als wandelen, natuur en historie stuit je via google op verrassende resultaten. Via de website van Groningse pelgrimage kwam ik namelijk de combinatie deze steekwoorden tegen. Ik ben een liefhebster van wandelen, de natuur en ik heb een grote voorliefde voor geschiedenis. Als ik kon tijdreizen zou ik het zeker doen, en al met al dus de perfecte combinatie voor deze uitdaging van een wandeling door de historie. Dus heb ik tantelief, die zo’n uitdaging ook niet uit de weg gaat, gevraagd met me mee te wandelen.

Bedum stond deze maand op het programma en het werd ons duidelijk dat de gaswinning grote sporen achterlaat in ons mooiste stukje Nederland. Struinend door de landerijen waren op weg naar de boerderij van familie Heite, die zo bekend is geworden door de verwoestende gevolgen van de aardbevingsschade. De prachtige boerderij staat nu volledig in de steigers en wordt opnieuw opgebouwd. Zijn we gewezen op de eetbare plantensoorten die in het wild groeien en zijn we erachter gekomen hoe rijk onze provincie eigenlijk geweest moet zijn geweest, al ver voor de tijd van de middeleeuwen, de winning van turf uit het gebied wat vervoerd werd richting de Stad en het gevecht tegen de rijzende zeespiegel. Hebben we de restanten kunnen zien van monumentale plaatsen uit de tijd van Walfriedus, hebben we de gebrandschilderde ramen van de Goede Herderkerk (gebouwd in Amsterdamser schoolstijl) mogen bewonderen en kwamen we erachter dat de scheefste toren niet in Pisa staat maar in ons eigen Groningse Bedum!

Een mooi initiatief geleid door enthousiaste gidsen die elk hun eigen vakgebied hebben en deze kennis graag met ons willen delen. Ik ben enthousiast geworden in ieder geval, de geschiedenis leeft! En Pelgimeren…moet je leren 😉

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s