“Don’t judge a book by it’s cover….”

bookbyitscover
Met verbazing volg ik de pittige discussie die ontstaan is naar aanleiding van een column in de Telegraaf geschreven door Catherine Keyl. Ze schrijft dat de vrouwen in het Noorden van ons land te mannelijk gekapt zijn en daarnaast bijna allemaal te dik, alle noordelijke dames worden letterlijk en figuurlijk over een kam geschoren. Op Social media is er een discussie over ontstaan waarbij vrouwen niet alleen mevrouw Keyl maar ook elkaar bijna met de grond gelijk maken.

Je mening uiten is altijd moeilijk, helemaal online. Want sommige opmerkingen of denkwijzen kunnen er namelijk voor zorgen dat je stof doet opwaaien. Maar mevrouw Keyl had beter moeten weten. Niemand is gelijk, en daarmee al helemaal iemands denkwijze, kledingkeuze of de manier waarop ze zichzelf kunnen en willen zijn. Gelukkig maar, het zou een saaie boel worden als we er allemaal hetzelfde uit zouden zien of hetzelfde zouden denken. Maar wat me echt raakt is dat vrouwen elkaar zo publiekelijk afbranden. We zouden toch zoveel beter moeten weten?

Zouden we niet juist wat toleranter en begripvoller naar elkaar kunnen zijn? Wat vaker een complimentje moeten geven? En dit geldt niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen. Laat vooral iedereen in hun waarde. Iedereen is goed zoals hij of zij is. Het gaat er jammer genoeg al tijden niet meer om wat er echt toe doet, namelijk in de inhoud. We worden beoordeeld op ons uiterlijk en daardoor gaat er helaas zoveel moois verloren. En zoals het gezegde al aangeeft: “Don’t judge a book by it’s cover”. Je zou er zoveel door mislopen.

Op de middelbare school was het jammer genoeg al zo, het begin van de conditionering. En uit ervaring weet ik hoe pijnlijk het is om ver- en beoordeeld te worden. Niet alleen in mijn schooltijd, inmiddels ook door een kind met handicap of beperking. Veel mensen hebben hun oordeel al klaar, uitdagingen in overvloed. Helaas is het de maatschappij die ervoor zorgt dat we er eigenlijk allemaal hetzelfde uit zouden moeten zien om maar niet met de grond gelijk gemaakt te worden. Eenheidsworst noem ik het maar even…Draag je niet wat in de modebladen staat, heb je je haar anders dan een ander of zie je er gewoon anders uit dan de rest dan hoor je er simpelweg niet bij. Te dik, te dun, te lang, te klein, te ouderwets of te modern, het is nooit goed. De basis voor anders kunnen en mogen zijn wordt al in onze kindertijd gelegd en juist daar zouden we wat vaker bij stil moeten staan. We zouden onze kinderen juist weer moeten leren dat het goed is om anders te zijn, te dragen wat je maar wilt, jezelf uiten zoals je wilt en daardoor daadwerkelijk zijn wie of wat je maar wilt.

Wat dat aan gaat kunnen we nog een hoop leren van onze (nog) onbevooroordeelde kinderen. Probeer daar eens een voorbeeld aan te nemen en laat iedereen toch in zijn of haar waarde. Als iemand gelukkig wordt van een witte, zwarte, rode of paarse legging, spijkerrokje of broek, broekpak, opgeschoren of juist zorgvuldig gekapt haar. Mooi, laat ze…..Doe of draag datgene wat jou gelukkig maakt en laat de rest denken wat ze willen! Iedereen houdt gelukkig ergens anders van, dat is toch juist genieten van die verscheidenheid? Dus dames (en heren)….toon een beetje meer respect naar elkaar, wees een beetje liever en vooral toleranter. Je bent wie je bent en juist daarom ben je de moeite waard!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s