Japie in de Moestuin

We zitten alweer bijna in Augustus en het begint op te schieten in de tuin, de aardappelen zijn inmiddels gerooid, de kooltjes beginnen eindelijk een beetje vorm aan te nemen en de bonen lijken de hoogtes aan te nemen van Japie en de bonenstaak.
Nog eventjes en we kunnen ook via de bonen naar een sprookjeswereld klimmen…

En ik moet zeggen, dit jaar lijkt alles een beetje aan de late kant, of wij zijn zelf wat later begonnen dit jaar eigenlijk. De nachtvorst bleef vrij lang aan houden, de gezaaide kooltjes hebben we tot drie keer toe over moeten doen omdat ze op een of andere manier niet wilden groeien. Dat de slakken hun portie ook wel graag lusten helpt ook niet echt mee, want de slakkenvangst is dit jaar wel heel hoog. Volgens mij moet ik de zelf gekweekte Nematoden even flink toespreken wat nou eigenlijk de bedoeling is…

20170714_190550
Maar helaas kan ik niet zoveel met die beestjes, ik vindt ze eigenlijk al te vies om aan te pakken dus eerst liep ik met stokjes door te tuin om ze op die manier vakkundig te vangen. Dat werkte niet echt, Het waren er zo veel dat het, naar mijn idee, eindeloos duurde. Ze vielen van mijn stokjes of klemden zich zo vast dat het een ware strijd was om ze zonder slijmerige vingers te krijgen weer van het stokje af te krijgen. Ik moest gewoon maar even door de zure appel heen en met mijn blote handen gaan verzamelen, verstand op nul en gewoon pakken. Onder het mom van als Wessel dat doet, kan mama het toch ook? Het blijft nog steeds niet mijn fijnste klusje maar toch, het werkt wel een stuk efficiënter. Dat ik na het verzamelen wel drie keer mijn handen moet wassen omdat ik het idee heb dat het slijm nog steeds onder mijn nagels vandaan te toveren is neem ik maar voor lief. Je moet er toch wat voor over hebben om je zelf gekweekte groentes te kunnen eten??

Wat me dit jaar wel opvalt is dat er een stuk minder vlinders eitjes leggen op de kolen, waardoor er dus ook een stuk minder rupsen zijn die de kolen opvreten. Het dagelijkse rondje om de gele kegeltjes (eitjes van de witte koolvlinder) eraf te halen werkt dus wel. Nog steeds zijn de onderste blaadjes wel wat aangevreten door de slakken die s’nachts hun werkje doen, maar toch, ze staan er beter bij dan afgelopen jaar.

De Spinazie is er inmiddels helemaal door, we hebben er behoorlijk wat Popeye-sapjes van gedronken en ik heb net de tweede ronde ingezaaid. We hebben een paar plantjes laten staan zodat ze doorschieten en dus zaad gaan produceren. Zo hebben we weer eigen zaad voor volgend jaar en is het cirkeltje weer rond. De worteltjes steken net boven de grond uit dus ook die zijn bijna klaar om eruit te halen.

DSC_4290
Ook de komkommers zijn in ontwikkeling, zit vol met knoppen waar prachtige gele bloemen uit komen, na de bloem wordt het echter een vrucht en kan de komkommer gaan groeien. De Rabarber schiet ineens op en waar ik dacht dit jaar geen rabarber uit eigen tuin te kunnen eten denk ik dat daar ook nog wel verandering in gaat komen.

De Tomaten die ik op het plein in kuip heb staan doen het dit jaar wat minder goed, ze bloeien nauwelijks en ik twijfel of er dit jaar wel wat af gaat komen. De sla in kuip doet het echter prima en wat ik afknip groeit eigenlijk net zo hard weer aan. Ons druivenstekje begint ook goed te klimmen, er zit nog maar een klein zielig trosje aan, maar ook dat gaat de goeie kant op.

De appelboom heeft flink geleden onder de nachtvorst, juist toen de bloesem er vol in zat kwamen er nog een paar nachten met stevige vorst overheen. Maar toch zie ik her en daar een rood appeltje verschijnen, dus ook dat zal geen mega-oogst worden maar elk appeltje is er een toch?

DSC_9840
De bijtjes genieten volop van alles wat bloeit op dit moment, ze zijn druk met het verzamelen van stuifmeel en je ziet van die kleine zwart/geel gestreepte zoemertjes bijna bezwijken onder het gewicht van al het stuifmeel dat ze naar hun koningin gaan brengen.

Zo te zien zijn ze dankbaar voor de bloeiende tuinbonen, komkommers en niet te vergeten, de bloemen die af en aan omhoog komen uit de bolletjes die dit jaar zijn gepoot. Je leest het, volop genieten dus! En alles wat je aandacht geeft groeit, zal dat de reden zijn waarom de moestuin er dit jaar zo mooi bij ligt, of zijn we in de magische wereld van Japie beland??

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s