Slachtdag…

20161205_112259
Jullie weten ongetwijfeld dat wij zo veel mogelijk zelfvoorzienend proberen te leven. We hebben onze groentetuin en eigen kippenproductie. Allemaal zonder chemische hulpmiddeltjes of toevoegingen, wat we gebruiken maken we zelf. Dus eigenlijk biologisch. Zoals de natuurlijke antibiotica voor onze kippen; Appelazijn en de plantenbemesting en luisbestrijder Brandnetelgier. De kippenmest wordt gecomposteerd en gebruiken we weer in de moestuin, Eigenlijk heel simpel en eenvoudig om zelf te kunnen doen en niet schadelijk voor mens, milieu en omgeving.

Het minste klusje van het zelfvoorzienend leven is het slachten van onze biologische kippen. Helemaal vegetarisch of veganistisch hoeft voor ons namelijk ook niet en we lusten ook best af en toe nog wel een stukje vlees. Slachten is dus ook helemaal niet onze hobby maar hoort er nou eenmaal wel bij als je besluit je eigen kippen te gaan eten, ze vliegen namelijk niet uit zichzelf richting Syberie (onze vrieskist ;-)). De vriezer ligt inmiddels vol met voorraad en af en toe kunnen we ook iemand anders blij maken met een mooi stukje biologische kip. Want niet alleen weten we wat we eten, we kennen het hele proces inmiddels van broedei, kuikens, kippen tot aan de vriezer. We weten wat ze eten en zorgen ervoor dat ze in goede gezondheid en optimale conditie blijven. En binnen een week of 16 zijn onze donzige kuikentjes namelijk uitgegroeid tot volwaardige flinke kippen met een slachtgewicht van ongeveer drie tot vier kilo!

Vorige week was het weer zover, slachtdag. Deze keer hadden we 60 eieren uitgebroed, 52 kuikentjes als resultaat en uiteindelijk dus behoorlijk wat proteïne voorraad op pootjes rondscharrelen. Heel mooi, gezellig en prachtig proces om mee te maken, tot de laatste dag van het proces en het enkeltje Syberie in zicht komt. Om alle kippen op een dag te doen is onbegonnen werk in je eentje, of zelfs met zijn tweeën, het blijft best intensief werk en als het er zo veel zijn ben je na een stuk of 15 echt wel aan je max. (zowel lichamelijk als geestelijk) en dus verdelen we het meestal over een paar dagen als het mogelijk is. Manlief slacht de kippen, maakt ze schoon en zorgt ervoor dat ze met behulp van de plukmachine zo veervrij mogelijk bij mij terecht komen en ik zorg ervoor dat de kippen netjes gevacumeerd worden en de vriezer in kunnen.

Omdat de kippen inmiddels zo zwaar zijn moeten we ze wel halveren, aangezien je niet wekelijks een uit de kluiten gewassen kip ter grootte van een kleine kalkoen gaat bereiden. Een halve is dan meer dan voldoende en dus zorgen we ervoor dat ze per helft in de vriezer komen. Dan nog hebben we uitschieters van bijna 2 kilo per helft en dat betekent dus dat we daar, zelfs met zijn drieën, wel twee dagen van kunnen smullen. En dus zit het er weer op voor dit jaar, voldoende gezonde proteïne in de vriezer en wij kunnen er weer even tegenaan. En wat zullen we eens gaan eten dit weekend?
Juist…Kip, aardappels en sla uit eigen tuin 😉

20170708_101323

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s